SPĂLAREA

Această primă etapă a lanțului de producție este extrem de importantă, formând o punte de legătură între natură și fabricație, prin urmare, necesită respect, delicatețe și atenție la fiecare detaliu. Apa joacă rolul unui protagonist, iar tobele rotative pregătesc această materie primă prețioasă pentru filetare, după ce lâna proaspăt tunsă este spălată, toate reziduurile naturale și impuritățile sunt eliminate.

CURĂȚAREA

Lâna, acum purificată, trece prin cardul de pieptănat, ieșind pe partea cealaltă ca o panglică, care va deveni la rândul ei firul bobinat pentru țesut. În mod alternativ, lâna este periată în mod repetat folosind piepteni speciali care trag firele de lână paralele, eliminând cele mai scurte fibre. Produsul semifabricat derivat din periaj se numește „top” și calitatea sa este de o importanță primordială, deoarece garantează durabilitatea țesăturii finale.

SUCIREA

Fibrele sunt cuplate, trase și periate din nou până când au ajuns la o curățenie ideală și un diametru adecvat. Acum este timpul pentru filare, care are loc prin tragerea și răsucirea bobinei. În multe cazuri, firele sunt împerecheate și rotite din nou pentru a crea un fir răsucit și mai rezistent. Un singur inel metalic în faza acestui proces fundamental transformă bobina de material semifabricat într-un fir de valoare.

VOPSIREA

Vopsirea este împărțită în două tipuri posibile: vopsirea firelor și vopsirea pieselor. Cu vopsirea firelor, fie în vârfuri, fie direct pe bobina de fir se realizează o țesătură cu mai multe culori tridimensionale. Vopsirea pieselor, oferă un aspect mai curat, mai omogen. Un specialist supraveghează procesele de vopsire, comparând meticulos produsul final cu probe și finalizează procesul imediat ce țesătura atinge intensitatea cerută de designeri.

URZEALA

Bătătura și urzeala sunt doua elemente care odată împletite, inspiră viața în țesătură. Procesul de colmatare trebuie supravegheat cu atenție de la început până la sfârșit: chiar și cea mai mică greșeală în poziționarea unuia dintre mii de fire paralele ar produce defecte vizibile în produsul final. Fiecare fir și sute de bobine sunt monitorizate în același timp de diferiți senzori laser până când urzeala este înfășurată pe un cilindru gigantic, cunoscut sub numele de „grinda”. Interacțiunea firelor creează un afișaj frumos, geometric, care produce fundamentul a ceea ce va deveni o țesătură complexă, vitală.

ȚESUTUL

Firele transversale care alcătuiesc țesătura trebuie să treacă deasupra și de sub firele verticale ale urzelii, conform unei scheme precise care depinde de tipul de model și de designul dorit pentru țesătură. În cadre moderne, fiecare fir, aruncat de un jet de aer comprimat, trece printr-un fel de ochi mare al acului, iar sistemul digital al ramei se asigură că este ridicat la momentul potrivit. O perie largă și solidă lovește bătăturile, compactând țeserea. În acest fel, pas cu pas, țesătura și designul se concretizează sub ochii atenți ai experților. Este un dans incredibil de precis și extraordinar de rapid, transformând firul în țesătură în doar câteva secunde.

FINISARE

Experții iscusiți caută cu atenție defectele prezente în pânză și le corectează manual: un proces care nu a suferit schimbări timp de secole. Țesăturile de vară sunt puse printr-un proces de ardere delicat, superficial, conceput pentru a elimina firele rătăcite, în timp ce țesăturile de iarnă – după ce au fost înmuiate în apă fierbinte și săpun, trec o infiltrare care le înmoaie strălucirea, consistența și greutatea.

Sursa: vitalebarberiscanonico.com

Vitale Barberis Canonico

Leave a Reply